Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Φωτογραφία του χρήστη Αρβανιτες Μυθοι και πραγματικοτητα.
 ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Βαγγελης Μερκουρης
6 Ιουνίου 2013 ·
------------------------------------------------------------------------------------
Στρατιωτες μες στη Βενετιά 'χτισαν τον Αγιο Γιωργη
τους θαυμασε ο Βυρωνας και οι Παλαιολογοι
και η Ελλαδα που 'χρωστα σ'αυτους τη λευτερια της

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΛΟΓΟΥ


Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ  ΖΑΛΛΟΓΟΥ-‘Vaji i Zallogut 
--------------------------  
«Χορός του Ζαλόγγου» όμως υπήρξε, περίπου 150 χρόνια αργότερα. Στις 9 Μαϊου του 1947, στον Εμφύλιο, στην Ξηριώτις Η δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα σέρνει πρώτη το χορό, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με άλλους εννέα συντρόφους της του Δημοκρατικού Στρατού.

Εκπληκτοι, οι άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος που προέρχονται από το 106 Τάγμα, αρνούνται να τους εκτελέσουν. Το φονικό έργο θα το αναλάβουν παρακρατικοί. Απόδειξη πως ένας μύθος μπορεί να δημιουργήσει ένα ιστορικό γεγονός.

Ημισέληνος: Ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο που «δανείστηκαν» οι Οθωμανοί

Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ 'ΛΕΦΤΑ'

ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ=Μετα την καταρρευση του Κουμουνισμου το 1990 και στην Αλβανια,τα  

ηνια της Αμερικανικης Μαφιας εχουν αναλαβει παλι οι Αρμπερεσεδες της Ιταλιας και οι Αλβανοι.Την δεκαετια του 1930 η ηγεσια της Αμερικανικης Μαφιας ηταν ολοι Αρμπερεσεδες.Η λεξη ΛΕΦΤΑ που ειναι συνωνυμο της ΜΑΦΙΑΣ,γιατι ολα για το χρημα γινονται,εχει σχεση με την Αρβανιτικη λεξη Λιουφτ=πολεμος,και επειδη μεσω του πολεμου οι Αρβανιτες εξοικονομουσαν τα προς το ζην [αυτη την δουλεια ηξεραν μια ζωη,οπως και οι προγονοι τους οι ΙΛΛΥΡΙΟΙ],προεκυψε στην Νεοελληνικη η λεξη ΛΕΦΤΑ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ 334 π.Χ.-ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΡΑΥΓΗ ΠΟΥ ΑΝΕΚΡΑΞΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

Φωτογραφία του Kotsios Kotskas.


Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ 334 π.Χ.-ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΡΑΥΓΗ ΠΟΥ ΑΝΕΚΡΑΞΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη μαχη αυτη ο Αλεξανδρος ανεκραξε μια πολεμικη κραυγη στο στρατο του που ο Αρριανος αναφερει οτι ανεκραξε ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΤΙ.Στην λεξη αυτη βασιζονται και οι Σκοπιανοι για να

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ

Φωτογραφία του Stefanos Petrou.ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΜΙΑ ΦΥΛΗ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ!-ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Η ιστορια ομολογει οτι αι χλαμιδες των Αρχαιων Ελληνων στρατιωτων ησαν μαλλιναι και ασπρα και ενδυθεν με μαλλια κρεμαμενα κροσωται δια να θερμαινουν εν καιρω χεινωνος τους

.Lionel Messi --ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΡΟΖΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΤΗΣ 24-6-1987.

.Lionel Messi --ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΡΟΖΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΤΗΣ 24-6-1987.
----------------------------------------------------------------------------------------
O μεγαλος LIONEL MESSI Αρβανιτης της διασπορας,ο προγονος του ΑTZELO MESSI Αρμπερεσης της Ιταλιας μεταναστευσε απο την ΑΓΚΟΝΑ στην ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ τον 19ο αιωνα.Η αρχικη τους καταγωγη ειναι απο το χωριο ΜΕΣΙ κοντα στην ΣΚΟΝΤΡΑ. Ολα τα δισυλλαβα επιθετα ειναι Αρβανιτικα-Αλβανικα-Αρμπερεσικα[π.χ. ΝΙΝΗΣ,ΚΟΝΕ,ΛΕΣΙ,ΜΟΥΤΙ,ΤΟΤΙ,ΛΟΥΚΑΣ κ.λ.π.]

ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΙ;

ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΙ;
-------------------------------------------------------

Ολοι λιγο-πολυ αναρωτιεμαστε τι γλωσσα μιλουσαν 'Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΙ'; Θα σας διηγηθω μια ιστορια και θα σας λυθει μια δια παντος η απορια.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ ΚΑΙ ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ,ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ.

ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ
Στην εποχη των πατερων μας επικρατουσε η αντιληψη,οτι οι Αρβανιτες Ελληνες,ειμαστε μια ρατσα παρακατιανη.Το ειχανε πιστεψει και οι ιδιοι.Ετσι μας μεγαλωσανε απαγορευοντας μας να μιλαμε τα Αρβανιτικα,που τα ξεραμε απο τους παππουδες και τις γιαγιαδες μας που δεν ξεραν Ελληνικα.
Θελοντας να μας ξεκοψουνε εντελως απο τις ριζες,οσοι ειχανε καποια οικονομικη ευχερεια,νομιζοντας οτι αυτο θα το πετυχουνε με τα γραμματα,μας σπρωξανε με φανατισμο προς τα εκει.Προχωρουσαμε,αλλα κουβαλουσαμε μαζι μας τη διδαγμενη μειονεξια καταγωγης.
Οταν μεγαλωσαμε,την <μειονεξια> μας,μερικοι την καναμε αμφιβολια,που μας γεννησε πληθος ερωτηματα.Προχωρησαμε ψαχνοντας με σεβασμο,σοβαροτητα και σεμνοτητα,σ' ενα χωρο πολυ φτωχο απο πληροφοριες και σχεδον ανυπαρκτη βιβλιογραφια.

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΗΣ ΜΟΥΜΙΑΣ

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΗΣ ΜΟΥΜΙΑΣ 
ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΗΣ ΜΟΥΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. 
ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 9-3-2016 ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΖΤΝΡΟΤΣ =ΤΟ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΧΟΚΕΥ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ[ΗΤΑΝ ΑΓΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ,ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΚΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ] ΖΝΤΡΟΤΣ

ΖΤΝΡΟΤΣ =ΤΟ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΧΟΚΕΥ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ[ΗΤΑΝ ΑΓΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ,ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΚΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ]
ΖΝΤΡΟΤΣ
Παιχνίδι που εκτός από ευστοχία απαιτούσε και αντανακλαστικά. Παιζόταν με ματσούκια, που κρατούσαν οι παίχτες και ένα τενεκάκι, που βαρούσε ο τιμωρημένος ( γρουνάς ). Οι παίκτες βρίσκονταν στην περίμετρο ενός κύκλου και ο

ΖΥΜΗ,ΠΡΟΖΥΜΙ[ΖΥΜ]=ΕΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΖΥΜΗ,ΠΡΟΖΥΜΙ[ΖΥΜ]=ΕΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ
Παιζονταν απο 10-20 ατομα ως εξης:Χαραζαν ενα κυκλο στο εδαφος[γκεζι] η εαν υπηρχε τοιχος ημικυκλιο.Μετα παραπηδουσαν[διαγωνιζονταν στο πηδημα] και ο νικητης γινοταν ΜΑΝΑ και εμπαινε στον κυκλο[γκιζε] παιρνοντας συγχρονως και αλλο ενα συμπαικτη μαζι του[ΠΟΥΛΙ].Αφου οι δυο αυτοι εισελθουν στον κυκλο,οι υπολοιποι διασκορπιζονται γυρω απο τον κυκλο,η δε ΜΑΝΑ οταν νομισει οτι ειναι ετοιμη φωναζει 'ζυμη' ευθυς αμεσως το ΠΟΥΛΙ απαντα: 'και προζυμι' και εξερχεται απο τον κυκλο με το ενα ποδι[κουτσο] και καταδιωκει τους υπολοιπους.

ΣΟΥΦΛΙ-ΤΥΧΕΡΟ δεν ειμαστε και πολυ ξενοι μεταξυ μας!!!

  • ΣΟΥΦΛΙ-ΤΥΧΕΡΟ δεν ειμαστε και πολυ ξενοι μεταξυ μας!!!

  • -------------------------------------------------------------------------------------
  • Θα αναφερθω για την καταγωγη των κατοικων του ΣΟΥΦΛΙΟΥ με γραπτα κειμενα και αποδειξεις. 
  • -----------------------------------------
  • Για την καταγωγη και την ιδρυση των κατοικων του ΣΟΥΦΛΙΟΥ εχουν διατυπωθει οι εξης τρεις[3]
  • αποψεις:  

  • α]Το Σουφλι ιδρυθηκε απο νομαδες,που ξεκινησαν απο το Σουλι της Ηπειρου, β]Απο Αλβανοφωνους χριστιανικους πληθυσμους και γ]Απο νομαδες της Θεσσαλιας.
  • Η πρωτη αποψη υποστηριχθηκε κυριως απο τον Χ.Μπαμπαλιτη,δασκαλο και το Δ.Σειτανιδη,δασκαλο και παλιο δημαρχο του Σουφλιου.Βασιστηκε κυριως στην υπαρξη,εντος του Σουφλιου,συνοικιας νε το ονομα Κακοσουλι[τουρκ. Κακοσουλ-μααλεσι] και οδου Λεκκα[γνωστο ηπειρωτικο ονομα],σε παραδοσεις οικογενειων του Σουφλιου για ελευση τους απο την Ηπειρο,σε καποιο παλιοτερο ετησιο πανηγυρι του Αγ.Χριστοφορου[9 Μαιου] και την ηχητικη ομοιοτητα των ονοματων Σουλι. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ.ΜΑΡΙΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ κ.ΔΗΜΟΠΟΥΛΕ Η ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ[ΑΛΒΑΝΙΚΗ-ΙΛΛΥΡΙΚΗ] ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ.ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΣΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ.ΜΑΡΙΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ
"1ον]TO ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠ΄ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ[ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ] ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΟΛΩΝ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΚΙ' ΟΜΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ Η ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΙΑΝΗ.ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ <ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ> ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ[Ετεοκρητικες,Χεττιτικες,Πελασγικες,Ετρουσκικες]"
κ.ΔΗΜΟΠΟΥΛΕ Η ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ[ΑΛΒΑΝΙΚΗ-ΙΛΛΥΡΙΚΗ] ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ.ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΣΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ !
-------------------------------------------------------------------------------------------------
1ον]TO ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠ΄ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ[ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ] ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΟΛΩΝ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΚΙ' ΟΜΩΣ