Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-Η ΤΕΧΝΙΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ''ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ''.

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ -Η ΤΕΧΝΙΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ''ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ''
------------------------------------------------------------------------------- 
  ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ=Η ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ¨:΅Μ.Τριανταφυλλιδης-Ο μεγας γλοσσωλογος 
-------------------------------------------------------------------------------
Η τεχνητή γλώσσα Εσπεράντο
--------------------------------------------------
Τα αγγλικά είναι η σημαντικότερη διεθνής γλώσσα της εποχής μας. Με αυτήν, θεωρητικά, μπορούν να συνεννοηθούν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Όμως και άλλες γλώσσες θέλουν να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Για παράδειγμα οι τεχνητές γλώσσες. Οι τεχνητές γλώσσες δημιουργούνται και αναπτύσσονται συνειδητά. Δηλαδή, υπάρχει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο κατασκευάζονται. Στις τεχνητές γλώσσες αναμειγνύονται στοιχεία από διάφορες γλώσσες. Με αυτόν τον τρόπο, η εκμάθησή τους γίνεται εύκολη από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους . Ο στόχος κάθε τεχνητής γλώσσας είναι η διεθνής επικοινωνία. Η πιο γνωστή τεχνητή γλώσσα είναι η Εσπεράντο. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1887 στην Βαρσοβία. Ο κατασκευαστής της ήταν ο Δρ. Ludwig Zamenhof. Πίστευε ότι η κύρια αιτία της διχόνοιας ήταν η κακή συνεννόηση. Γι΄ αυτό ήθελε να φτιάξει μια γλώσσα που να ενώνει τους λαούς μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας την όλοι η άνθρωποι θα μιλούσαν μεταξύ τους ισότιμα. Το ψευδώνυμο του γιατρού ήταν Δρ. Εσπεράντο, ο αισιόδοξος. Αυτό δείχνει πόσο πίστευε στο όνειρό του. Αλλά η ιδέα της διεθνούς επικοινωνίας είναι πολύ παλαιότερη. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλές τεχνητές γλώσσες. Συνδέονται και με σκοπούς όπως η αποδοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Εσπεράντο ομιλείται σήμερα από ανθρώπους που ζουν σε περισσότερες από 120 χώρες. Υπάρχει όμως και αρνητική κριτική για την Εσπεράντο. Για παράδειγμα, το 70% του λεξιλογίου της προέρχεται από την ρομανική γλώσσα. Και εκτός αυτού, η Εσπεράντο έχει ξεκάθαρα ινδοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Οι ομιλητές της ανταλλάζουν απόψεις σε συνέδρια και λέσχες. Τακτικά οργανώνονται συναντήσεις και ομιλίες. Λοιπόν, σας ήρθε η όρεξη για Εσπεράντο; ĈuviparolasEsperanton? – Jes, miparolasEsperantontrebone!
------------------------------------------------------------------------------------
http://www.goethe-verlag.com/book2/EL/ELSQ/ELSQ011.HTM
-------------------------------------------------------------------------------------
GREEK-LANGUAGE.GR



O Spiros Sitogeorgopoulos,μια αναλυση για την ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
------------------------------------------------------
Σοτ νέβε μπ'ιμ' μουστοκούλουρε με μουσστι γκα ρρουσσετ' ε αβλίσ'.. Μούσστι ισστ σσουμ ι έμπ'λ.. Μ'μα λιόδετ' σσουμ ψε ι δεμπ ντόρα ε ντιαθτ'... Γιούβετ γιου πελκιειν' κτα κουλιατσετ' ? = Σήμερα εμείς φτιάχνουμε μουστοκουλουρα με μούστο από τα σταφύλια της αυλής... Ο μούστος είναι πολύ γλυκός... Η μάνα κουράζεται πολύ γιατί της πονάει το δεξί χέρι... Εσάς σας αρέσουν αυτά τα κουλούρια ?


---------------------------------------------------------------------------
= Sot neve bejme mustokullure me mushti nga rrushet e avlise... Mushti eshte shume i embel... Mema lodhete shume pse i dhemb dora e djathte... Juvet ju pelqejne keta kulacete?
---------------------------------------------------------------------------
Παρακαλούμε δώστε προσοχή στη φράση " ι δεμπ ντόρα "=της πονά το χέρι . Το "ι" = της, λέγεται μικρή μορφή δοτικης.Η μεγάλη μορφή είναι το "ασάγι" = αυτηνης,αυτης και η σύνταξη έχει ως εξής : Μέμας ι δέμπ ντόρα
= της μάνας της πονάει το χέρι ή με αντωνυμία "ασαγι ι δεμπ ντόρα" = αυτής/αυτηνης της πονάει το χέρι Το υποκείμενο είναι το "ντόρα " = το χέρι και φυσικά μπαίνει στην ονομαστικη με το άρθρο του -α. Το ρήμα είναι το "δεμπ" = πονάει και το αντικείμενο είναι το "Μέμας " = της Μάνας βεβαίως σε δοτική. Πλην όμως εδώ υπονοείται εκ των συμφραζομενων γι' αυτό υπάρχει μόνο η μικρή μορφή "ι" της αντωνυμίας "ασαγι" που είπαμε προηγουμένως. Η αντωνυμία "ασαγι" είναι η δοτική της αντωνυμίας "αγιο" = αυτη (το αγιο είναι ονομαστική ).
----------------------------------------------------------------------------
Οι αντωνυμίες είναι εκ των δυσκολοτερων θεμάτων στην Αρβανιτικη. Επίσης η δυσκολία αυξάνεται διότι ο εγκέφαλος είναι μαθημενος να σκέφτεται στη νεοελληνική όπου έχει καταργηθεί η δοτική και στο συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιεί τη γενική "της μάνας ".Ευχαριστούμε!
------------------------------------------------------------------------------
ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 26-9-2017 ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ [Kotsios Kotskas στο Φ.Β.]
------------------------------------------------------------------------------
Φωτογραφία του Spiros Sitogeorgopoulos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη των στόχων του ιστολογίου . Υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται