Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ 'ΑΡΙΩΝ'. -οι Άριοι και η εξέλιξη των γλωσσών


ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ 'ΑΡΙΩΝ'. -οι Άριοι και η εξέλιξη των γλωσσών

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ 'ΑΡΙΩΝ'. -οι Άριοι και η εξέλιξη των γλωσσών
-----------------------------------------------------------------------------------------  

Το λίκνο πλείστων πρωτο-λαών, όπως οι

ΆΡΙΟΙ, οι Αφροασιανοί, οι πρωτο-Σουμέριοι, 
οι Ελαμίτες, οι Καρτβέλιοι, οι Αλαρόδιοι και άλλοι, 
εντοπίζεται ακριβώς εκεί όπου εντοπίζονται και
οι αρχικές κοιτίδες των εφευρετών της συστηματικής
κτηνοτροφίας και της σιτοκαλλιέργειας
(10.000 - 7.000 π.Χ)
https://sites.google.com/…/eurozone_loophole_…/expansion.jpg
----------------------------------------------------------------------------------------
Στο αινιγμα ΑΡΙΟΙ-ΑΡΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ αναζητησατε τον ΣΙΤΟΝ.
Αρ=Το οργωμενο χωραφι.Παραγωγα:Αροση,Αροτρο,Αρουραιος.Σανσκριτικα ριζα Ar=οργωνω απο την οποια προερχεται η <<εκλεκτη>> ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ [Αριος=Αγροτης,καλλιεργητης].ΑΡΙΟΣ ή ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ=Η λεξη Αριος,Αρια δεν ειναι αγνωστη φυσικα σε εμας τους Αρβανιτες.Ετυμολογειται απο την ριζα αρ που στα Αρβανιτικα σημαινει το οργωμενο χωραφι [Άχθος αρούρης.
— Ιλιάδα Σ’ 104
μτφρ: βάρος της γης , άχρηστος (η φράση αρχικά αφορούσε τον Αχιλλέα). ].Και οταν ομιλουμε για Αρβανιτικα εννοουμε την Πελασγικη που αν και αγραφη διατηρηθηκε μεχρι σημερα αναλλοιωτη.Με τα Αρβανιτικα ερμηνευσε ο καθηγητης κ.Ι.ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ τις Ετεοκρητικες,Χεττιτικες,Πελασγικες,Ετρουσκικες επιγραφες της Λημνου και Κρητης στο βιβλιο του ‘ΤΑ ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ’.Επομενως ΑΡΙΟΣ ειναι η φυλη που καλλιεργει την γη,που αγαπαει τις πεδιαδες,η γεωργικη  

φυλη. 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 




Οι Ινδοευρωπαίοι-ΑΡΙΟΙ 

Δεν έχουμε ακόμη εξιχνιάσει τα υπόλοιπα «παγωμένα μυστικά» του απώτατου παρελθόντος μας αλλά χάρη στη γενετική σκαπάνη έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε τι συνέβη όταν έλιωσαν οι πάγοι, στη Νεολιθική Εποχή και στην Εποχή του Χαλκού που ακολούθησαν.
Οπως όλοι έχουμε ακουστά, η αρχή του πολιτισμού έγινε κάπου στην Ανατολία του 9000 π.Χ., όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν διαδοχικά την κτηνοτροφία και τη γεωργία και μπόρεσαν, επιτέλους, να πάψουν να μετακινούνται αέναα πίσω από κοπάδια θηραμάτων, να στήσουν ως νοικοκυραίοι μόνιμα καλύβια, σπίτια, χωριά, πόλεις... και όλα όσα έφεραν την κοινωνική οργάνωση κρατών. Αυτή η νέα μορφή διαβίωσης ήταν που διαδόθηκε και ίδρυσε και τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία, στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη, με πρωτοπόρους στην τελευταία τους προ-Ελληνες, Πελασγούς, Λέλεγες και Μινωίτες. Ωστόσο γύρω στο 3000 π.Χ. μια φοβερή ανατροπή συνέβη: η διάδοση της μεταλλουργίας έφερε επανάσταση στα όπλα και συνδυάστηκε με την ανακάλυψη των αρμάτων. Πολύ σύντομα, φυλές αρματωμένες και έφιππες άρχισαν να κατηφορίζουν από τον Βορρά προς τις γεωργικά ανεπτυγμένες πόλεις του Νότου: οι Αριοι στην κοιλάδα του Ινδού, οι Χετταίοι στη Μικρά Ασία και στη Μεσοποταμία, τα ελληνικά φύλα στα Βαλκάνια. Από πού είχαν έρθει όλοι αυτοί;
Αρχαιολογικά, οι ενδείξεις ακολουθούσαν τα ίχνη των αλόγων τους: Οπως μας είπε από το 1956 η γλωσσολόγος - ανθρωπολόγος - αρχαιολόγος του Χάρβαρντ, Λιθουανή Μαρίγια Γκιμπούτας, η φύτρα των «Ινδοευρωπαίων» βρισκόταν εκεί που πρωτοδαμάστηκαν τα άλογα, γύρω στο 4500 π.Χ., στις στέπες που εκτείνονται μεταξύ του Βόλγα, των Ουραλίων και της Κασπίας. Κοινό χαρακτηριστικό του πολιτισμού τους ήταν ο ενταφιασμός των νεκρών σε τύμβους (κουργκάν στα ρωσικά, εξ ου και Πολιτισμός των Κουργκάν).
Γλωσσολογικά, επίσης, η γλωσσοχρονολογική ανάλυση των γλωσσών που μιλήθηκαν ανά τους αιώνες από τους λαούς του βόρειου ημισφαιρίου δικαίωσε τον βρετανό ιησουίτη μοναχό Τόμας Στίβενς, ιεραπόστολο στη νήσο Γκόα του Ινδικού Ωκεανού, ο οποίος το 1583 έγραψε πρώτος για τις ομοιότητες μεταξύ σανσκριτικών, ελληνικών και λατινικών. Οπως έχει καταδειχθεί ως σήμερα, από τις 7.472 γλώσσες και διαλέκτους που μιλιούνται στον πλανήτη, οι 445 ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια, με κοινή αφετηρία και εξάπλωση από τη Δυτική Ευρώπη ως τη Δυτική Κίνα και τη Νότια Ασία. Αλλά για το πού ακριβώς βρισκόταν αυτή η κοινή αφετηρία και για πόσο καιρό μιλήθηκε εκεί η κοινή πρωτο-ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, προτού οι έφιππες ορδές διασκορπιστούν στους τέσσερις ανέμους και την μπολιάσουν με τις ντοπιολαλιές των κατακτημένων γεωργών, είναι κάτι στο οποίο οι αρχαιολόγοι και οι γλωσσολόγοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν. Οι μεν έστρεφαν το βλέμμα στις πέραν του Καυκάσου στέπες, οι δε επέμεναν ότι μόνο από τους γεωργούς και μεταλλουργούς της Ανατολίας μπορεί να είχε προέλθει εκείνη η «προ του Πύργου της Βαβέλ» κοινή γλώσσα.
Τελικά οι απαντήσεις άρχισαν να μας έρχονται πάλι μέσω της εμπλοκής της γενετικής ανάλυσης τόσο στην εξέταση των αρχαιολογικών ευρημάτων όσο και στη γλωσσοχρονολόγηση - ένας ολόκληρος κλάδος γενετικής γλωσσολογίας έχει εμφανιστεί, όπως μπορείτε να δείτε στοwww.sciencemag.org/content/333/6048/1390 και στοwww.mpi.nl/people/dediu-dan/BEDLAN2010v12.pdf.
Χαλκός, άρματα και γάλα
Από το 1995 και μετά υπήρξαν τουλάχιστον 12 σημαντικές δημοσιεύσεις ως προς την προέλευση των Ινδοευρωπαίων, αλλά η πρώτη καταλυτική δημοσίευση μέσω γενετικής ανάλυσης ήταν εκείνη που έγινε από την ομάδα ερευνητών του Genographic Consortium στο περιοδικό «Science» της 11ης Οκτωβρίου 2013, υπό τον τίτλο «Το αρχαίο DNA αποκαλύπτει τα κύρια στάδια σχηματισμού της κεντροευρωπαϊκής μιτοχονδριακής γενετικής ποικιλότητας» (βλ. www.sciencemag.org/content/342/6155/257.full.pdf). Στη σύνοψή τους οι ερευνητές σημείωναν:
«Οι διεργασίες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ποικιλότητα μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) παραμένουν ασαφείς. Ο αρχικός εποικισμός της Ευρώπης από παλαιολιθικούς θηρευτές και τροφοσυλλέκτες, γύρω στα 42.000 χρόνια πριν από σήμερα, και η μετανάστευση των νεολιθικών γεωργών, πριν από περίπου 8.000 χρόνια, φαίνεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, αλλά δεν εξηγούν τη σημερινή ποικιλομορφία του mtDNA. Πήραμε δείγματα από 364 άτομα προϊστορικών πολιτισμών της Κεντρικής Ευρώπης και δημιουργήσαμε το κατά mtDNA προφίλ τους προκειμένου να αποκτήσουμε μια μελέτη με χρονολογική σειρά που να καλύπτει από την αρχαιότερη Νεολιθική ως την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (5.500-1.550 χρόνια πριν από την τωρινή εποχή). Χρησιμοποιώντας αυτή την τομή στον χρόνο εντοπίσαμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές στη γενετική σύνθεση κατά τη νεολιθική περίοδο, που αποκάλυψαν τον βασικό ρόλο που έπαιξαν οι ύστεροι νεολιθικοί πολιτισμοί στη διαμόρφωση της σύγχρονης κεντροευρωπαϊκής γενετικής ποικιλομορφίας».
Τα πορίσματα εκείνης της μελέτης συμπληρώθηκαν εφέτος από τη σημαντικότατη εργασία που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Nature» της 11ης Ιουνίου 2015 επιφανείς επιστήμονες 25 πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων από όλον τον κόσμο (μεταξύ τους, οι Ελληνες Ιωσήφ Λαζαρίδης και Χρήστος Οικονόμου). Υπό τον τίτλο «Η μαζική μετανάστευση από τη στέπα ήταν η πηγή ανάπτυξης των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών στην Ευρώπη» (www.nature.com/nat…/journal/v522/n7555/full/nature14317.html), μας εξήγησαν στη σύνοψή τους:
«Δημιουργήσαμε μια δεξαμενή γενετικών δεδομένων από 69 Ευρωπαίους που έζησαν 8.000-3.000 χρόνια πριν από σήμερα, με στόχο εξέτασης περίπου 400.000 πολυμορφισμούς (μεταλλάξεις) στις βιβλιοθήκες αρχαίου DNA. Καταδείξαμε ότι πριν από 8.000-5.000 χρόνια οι πληθυσμοί της Δυτικής Ευρώπης και της Απω Ανατολικής Ευρώπης ακολούθησαν αντίρροπες τροχιές. Κατά την έναρξη της νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη (8.000-7.000 χρόνια πριν), συγγενείς ομάδες αγροτών που διέφεραν από τους αυτόχθονες θηρευτές-συλλέκτες εμφανίστηκαν στη Γερμανία, στην Ουγγαρία και στην Ισπανία, ενώ η Ρωσία εποικίστηκε από έναν ξεχωριστό πληθυσμό θηρευτών-τροφοσυλλεκτών που είχε υψηλή συγγένεια με έναν 24.000 ετών σιβηρικό σκελετό. Στην περίοδο των 6.000-5.000 ετών πριν από σήμερα οι αγρότες μεγάλου μέρους της Ευρώπης εμφανίζονται να κατάγονται από θηρευτές πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι προκάτοχοί τους, αλλά και στη Ρωσία των χρόνων εκείνων οι κτηνοτρόφοι Γιαμνάγια της στέπας κατάγονταν όχι μόνο από τους προαναφερθέντες θηρευτές της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και από πληθυσμούς της Ανατολίας. Καθ' όσον στους κατοίκους της Γερμανίας της Υστερης Νεολιθικής Εποχής ανιχνεύθηκε κατά 75% καταγωγή από τους Γιαμνάγια, προκύπτει ότι η Δυτική και η Ανατολική Ευρώπη ήρθαν σε επαφή πριν από 4.500 χρόνια, μέσω μιας μαζικής μετανάστευσης στην καρδιά της Ευρώπης από τα ανατολικά. Αυτή η καταγωγή από τη στέπα εμφανίστηκε αταλάντευτη σε όλα τα γενετικά δείγματα Κεντροευρωπαίων που έζησαν ως πριν από 3.000 χρόνια και παραμένει πανταχού παρούσα στους σημερινούς Ευρωπαίους. Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την προέλευση από τη στέπα τουλάχιστον μέρους των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών».
Στο ίδιο τεύχος του «Nature» δημοσιεύθηκε μία ακόμη εργασία με τον ίδιο στόχο (www.nature.com/nat…/journal/v522/n7555/full/nature14507.html), από την ομάδα των πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και του Μπέρκλεϊ που είχε εξιχνιάσει γενετικά την καταγωγή των Ινδιάνων της Αμερικής. Χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία και έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων (από 101 αρχαίους σκελετούς) κατέληξαν όχι μόνο στα ίδια συμπεράσματα προέλευσης των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών αλλά και απέδειξαν ότι «το ανοιχτόχρωμο δέρμα στους Ευρωπαίους ήταν ήδη παρόν σε υψηλή συχνότητα κατά την Εποχή του Χαλκού, αλλά όχι η ανοχή στη λακτόζη». Κατά τους ερευνητές, οι πρώτοι που διέδωσαν την ανοχή στη λακτόζη στην Ευρώπη ήταν ακριβώς οι αλογατάρηδες κτηνοτρόφοι της στέπας, οι Γιαμνάγια.
Δυνατότητες αλλά και ρίσκο
Η συνολική εικόνα της Προϊστορίας που συντίθεται πλέον από τη σύζευξη των όσων μας είχε αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη με όσα φωτίζει τώρα η γενετική ανάλυση έχει περίπου ως εξής: Η ξηρασία μιας κλιματικής αλλαγής έκανε πριν από περίπου 60.000 χρόνια τον Homo sapiens να εγκαταλείψει την Αφρική και, μέσω της Μέσης Ανατολής, να ανεβεί στις γεμάτες θηράματα πεδιάδες της Ρωσίας και της Ευρώπης. Η έλευση της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων όμως τον έσπρωξε σε ένα αγωνιώδες ψάξιμο κυνηγότοπων που τον έσυρε από τα λιβάδια της Ισπανίας ως τις στέπες της Ανατολικής Σιβηρίας - και από εκεί στην Αμερική. Αυτά τα «πέτρινα χρόνια» του θηρευτή-τροφοσυλλέκτη τελείωσαν οριστικά γύρω στο 9000 π.Χ. όταν ο Homo sapiens βρήκε τον τρόπο να εκτρέφει ζώα, να καλλιεργεί τη γη και να μεταμορφώνει τα μεταλλεύματα σε σκεύη και όπλα. Οι καταλυτικές αυτές εξελίξεις συνέβησαν στα υψίπεδα της Ανατολίας όπου πηγάζουν ο Τίγρης και ο Ευφράτης. Εκεί γεννήθηκε ο «πολιτισμός των πόλεων» που έχουμε ως σήμερα, αλλά εκεί γεννήθηκαν και οι μαζικοί πόλεμοι των κρατών.
Από τα όσα μάς λένε πλέον οι γενετικές αναλύσεις προκύπτει ότι δύο μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα διαμόρφωσαν τόσο τον πολιτισμό όσο και τις γλώσσες της Ευρώπης. Το πρώτο ήταν εκείνο των κτηνοτρόφων-αγροτών της Ανατολίας, που έφτασαν στα μέρη μας μπολιάζοντας τους υπάρχοντες πληθυσμούς θηρευτών. Το δεύτερο ήταν εκείνο των κτηνοτρόφων της στέπας, που είχαν αφήσει την Ανατολία και - μέσω Καυκάσου - είχαν ξεχυθεί στα ατέλειωτα βοσκοτόπια των σημερινών Ουκρανίας, Ρωσίας και Καζακστάν. Αυτοί οι δεύτεροι ήταν οι φτωχότεροι συγκριτικά με τους γεωργούς και τους πολίτες του Νότου, αλλά απέκτησαν σύντομα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: δάμασαν το άλογο και εφηύραν τον τροχό, το κάρο και το άρμα. Επιπλέον, η μόνιμη ενασχόληση με τα κοπάδια επέφερε τη γενετική μετάλλαξη που τους χάρισε ανοχή στη λακτόζη. Ετσι μπορούσαν πλέον να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, χειμώνα-καλοκαίρι, βασιζόμενοι στα άλογά τους και στο τυρί που έφτιαχναν από τα κοπάδια τους.
Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή: αντί να μεταναστεύουν πια για να βρουν κυνηγότοπους ή βοσκοτόπια, οι αλογατάρηδες της στέπας κατηφόριζαν σε ορδές προς τα μέρη όπου αφθονούσαν μεταλλεύματα για τα όπλα τους και... περίσσευαν τα πλούτη. Ετσι έφθασαν οι Ινδοευρωπαίοι στα πέρατα της Ευρασίας, από την Ισλανδία και τη Νορβηγία ως την Ινδία και την Κίνα. Μια αντιπαραβολή του χάρτη εξάπλωσης των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών με εκείνον της διάδοσης της μεταλλουργίας αρκεί για του λόγου το αληθές.
Η συνοπτική και απλουστευτική αυτή σύνοψη της προϊστορίας μας είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» από όσα έχει να μας προσφέρει ακόμη η γενετική ανάλυση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Θυμηθείτε ότι έχει ξεκινήσει μόλις εδώ και λίγο περισσότερο από μία δεκαετία. Και εκεί που αρχικά η κάθε ανάλυση DNA κόστιζε εκατομμύρια, τώρα προσφέρεται μέσω Διαδικτύου έναντι λίγων ευρώ (π.χ. 23andMe: 89 €, GenoChip Genographic: 175 €, iGENEA: 229-338 €). Σε λίγο κάθε αρχαιολόγος (επαγγελματίας ή ερασιτέχνης) θα έχει στην τσέπη ένα USB stick που θα του λέει σχεδόν άμεσα την ηλικία και τη σύσταση του δείγματος που βρήκε. Επομένως οι μελλοντικές αποκαλύψεις για το παρελθόν μας (σε ατομικό, φυλετικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο) αναμένονται να
πολλαπλασιαστούν εκθετικά.
Είναι λοιπόν ευχαριστημένοι οι αρχαιολόγοι με αυτή την εξέλιξη και προοπτική; Από τα όσα παρακολουθούμε να συζητούνται στα σχετικά διεθνή φόρα, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ναι μεν το δυναμικό που προσφέρεται είναι πλέον απροσμέτρητο, αλλά από την άλλη διαγράφεται μια έντονη δυσφορία για την «επέλαση των γενετιστών». Πολλοί αρχαιολόγοι τούς θεωρούν αλαζόνες, οι οποίοι δημοσιεύουν ανενδοίαστα τα πορίσματά τους χωρίς να τους συμβουλεύονται, καλυπτόμενοι πίσω από την «επιστημονική ακρίβεια των μεθόδων τους». Επισημαίνουν ότι έτσι πολλές από τις πρόσφατες μελέτες έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα αρχαιολογικά δεδομένα και δημιουργούν στρεβλές εντυπώσεις.
Από την άλλη, δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε την τραγική στρέβλωση και πολιτική εκμετάλλευση που επιφυλάχθηκε στο παρελθόν στη Θεωρία των Ινδοευρωπαίων. Το σύγχρονο διεθνές τοπίο, όπου τα σύνορα επαναχαράσσονται με γνώμονα θρησκευτικές πεποιθήσεις και φυλετικές καταβολές, φέρνει ανατριχιαστικά στη μνήμη το «ιστορικό δικαίωμα της Αριας Φυλής» που χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα κατάκτησης οι Ναζί. Θα δούμε άραγε τις επόμενες γενετικές αναλύσεις αρχαίου DNA να χρηματοδοτούνται από φορείς που στοχεύουν ακριβώς στη διαμόρφωση «ιδιαίτερης προγονικής ιστορίας» με παρελκόμενα «κληρονομικά δικαιώματα»;
Η απάντηση είναι παραπάνω από δυσοίωνη, καθώς είναι ήδη υπαρκτά τα πρώτα δείγματά της: Στις ΗΠΑ η πάμπλουτη Εκκλησία των Μορμόνων («ιδιοκτήτρια» της Πολιτείας της Γιούτα) χρηματοδοτεί από χρόνια αρχαιολογικές έρευνες που στοχεύουν στο να αποδείξουν ότι η Βόρεια Αμερική εποικίστηκε από... χαμένη φυλή του Ισραήλ. Η κατάσταση από το 1990 και μετά έχει γίνει για τους Ινδιάνους τόσο ασφυκτική ώστε οι περισσότεροι από αυτούς να αρνούνται τώρα να δώσουν δείγμα DNA σε ερευνητές, φοβούμενοι τη διαστρέβλωση της καταγωγής τους. Πολύ πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι εκείνο του βιβλίου «Legacy: A Genetic History of the Jewish People» (Oxford University Press, 2012), όπου ο γενετιστής καθηγητής του Πανεπιστημίου Yeshiva της Νέας Υόρκης Χάρι Οϊστερ διατεινόταν πως όλοι οι Εβραίοι του κόσμου είχαν κοινή γενετική υπογραφή. Κατ' αυτόν, τα γενετικά δεδομένα αποδείκνυαν πως όλοι οι Εβραίοι ήταν απόγονοι των Εβραίων της Βίβλου και ότι αυτό εξηγούσε την «διανοητική τους υπεροχή». Στις αιτιάσεις αυτές αντέδρασαν πολλοί άλλοι γενετιστές, και μάλιστα ο επίσης εβραίος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ Εράν Ελχάικ «ξανάτρεξε» τις γενετικές αναλύσεις στον δικό του υπολογιστή και κατέληξε πως οι Ασκενάζι Εβραίοι κατάγονται στη συντριπτική πλειονότητά τους από τον Καύκασο και όχι από τη Μέση Ανατολή.


Το δίδαγμα είναι εξαιρετικά απλό: όσο περισσότερο η επιστήμη καλπάζει τόσο περισσότερο εξονυχιστικό πρέπει να είναι το κοσκίνισμα των πορισμάτων της. Διαφορετικά το μέλλον επιφυλάσσει «τερατογενέσεις», προερχόμενες ακόμη και από αρχαίο DNA.

http://science.sciencemag.org/content/333/6048/1390 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 Χαρακτηριστική είναι η δια θαλάσσης διάδοση
της Γεωργίας από το Αιγαίο
στην Δυτική Μεσόγειο
(6300-5300 π.Χ)!
"elementary, my dear Watson" 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Το λίκνο πλείστων πρωτο-λαών, όπως οι
ΆΡΙΟΙ, οι Αφροασιανοί, οι πρωτο-Σουμέριοι,
οι Ελαμίτες, οι Καρτβέλιοι, οι Αλαρόδιοι και άλλοι, 

εντοπίζεται ακριβώς εκεί όπου εντοπίζονται και
οι αρχικές κοιτίδες των εφευρετών της συστηματικής
κτηνοτροφίας και της σιτοκαλλιέργειας
(10.000 - 7.000 π.Χ) 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
 Στα Ιχνη των ΑΡΙΩΝ 


Φωτογραφία του χρήστη Αρβανίτικη  Μέλισσα - Μπλιέτα  ε Αρμπερόες.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ΑΡΙΟΣ ειναι η φυλη που καλλιεργει την γη,που αγαπαει τις πεδιαδες,η γεωργικη φυλη.= Στο αινιγμα ΑΡΙΟΙ-ΑΡΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ αναζητησατε τον ΣΙΤΟΝ.
ΑΡ=Στα ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ το οργωμενο χωραφι.Παραγωγα=Αροση,,Αροτρο,Αρουραιος.Σανσκριτικα ριζα Ar=οργωνω απο την οποια προερχεται η <<εκλεκτη>> ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ [Αριος=Αγροτης,καλλιεργητης].ΑΡΙΟΣ ή ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η παρούσα εξάπλωση άριων λαλιών


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Η παρούσα εξάπλωση ΑΡΙΩΝ λαλιών

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   Προσεγγιστική αποτύπωση των χωρών όπου επικρατούν οι λαλιές των ΑΡΙΩΝ, 100 π.Χ.
~ approximation of the lands where the Aryan languages predominate, circa 100 B.C.


 




 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Προσεγγιστική "αρχική εξάπλωση" των αριόφωνων ομάδων,
όπου στον ένθετο χάρτη δυτικά/αριστερά οι πρωτο-Έλληνες και οι Ιλλυριοί,
και ανατολικά/δεξιά οι πρωτο-Αρμένιοι, με σύνδεσμο των Ελλήνων με τους Αρμενίους 

την φρυγική εξάπλωση προς Ανατολάς, στην Ύστερη Εποχή του Μπρούντζου,
αλλά κυρίως στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου...

Bouckaert et al [2012].
"Mapping the Origins and Expansion of the Indo-European Language Family".
Science. 337 (6097), 957-960.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Κατά προσέγγιση κατανομή ισογλώσσων στην Ανατολία των Σκοτεινών Χρόνων (12ος - 9ος αι π.Χ)
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ΣΤΑ 'ΙΧΝΗ' ΤΩΝ ΑΡΙΩΝ 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Gray Russell, Atkinson Quentin, 2003
Language-tree divergence times support the Anatolian theory of Indo-European origin!
Nature 426 435 - 439
Γκρι Ράσελ, άτκινσον κουέντιν, 2003
Γλώσσα-δέντρο απόκλιση φορές υποστηρίζουν την θεωρία της Ανατολίας Ινδο-Ευρωπαϊκής προέλευσης!
Φύση 426 435-439


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
   Οι μαζικές μεταναστεύσεις Αρείων (Αριοευρωπαίοι) και Αφροασιανών (Χαμιτοσημίτες), προς Ανατολή και Δύση, 
προκαλούνται από εκρηκτική αύξηση των πληθυσμών τους, οφειλόμενη στην συστηματική καλλιέργεια σιτηρών,
τόσο άγριων (όπως το Ορδαίον το Κοινό, προγονική μορφή του κριθαριού, αλλά και τα εξής σιτάρια:
το Τριτικόν Βοιωτικό, και το Τριτικόν Διπλοκοκκοειδές, μια διασταύρωση του Τριτικού Ουραρτού και του Αιγίλωψ),
όσο και ήμερων (το Τριτικόν Μονόκοκκο, βελτίωση του Βοιωτικού, όπως και το Τριτικόν Δίκοκκο, βελτίωση του Διπλοκοκκοειδούς). 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Άριοι/Αριοευρωπαίοι - Σημίτες - Ελαμίτες/Ελαμοδραβίδες  



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------       Οι λαλιές στην σημερινή Ευρώπη 

          
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΡΙΩΝ.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

            Κατανομή των ΑΡΙΩΝ γλωσσών στην Ευρώπη  

           ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 ΛΟΥΙΓΚΙ ΛΟΥΚΑ ΚΑΒΑΛΙ-ΣΦΟΡΤΖΑ=Ιταλος γενετιστης που ασχοληθηκε με τις ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ φυλες.Luigi luca καβάλι-Σφόρτσα (γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, 1922) είναι ένα ιταλικό πληθυσμό γενετιστής γεννήθηκε στη γένοβα,
Ποιος έχει καθηγητής στο πανεπιστήμιο του στάνφορντ από το 1970 (τώρα ομότιμος καθηγητής).
. Η αλβανική και αρμενικής γλώσσες ξεκίνησε με το πρώτο κύμα νεολιθική αγρότες (9.000-10.000 Χρόνια πριν)" - Καβάλι σφόρτσα. Είναι ένα ιταλικό πληθυσμό γενετιστής που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Είπε ότι ίσως ο Έλληνας προήλθε από την ίδια ώρα, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό αυτό. Αλβανική μαζί με τον αρμένιο είναι το παλαιότερο γλώσσες που ήρθε στην πρώτη χρήση όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν + https://www.facebook.com/photo.php?fbid=342484235799352&l=9539042653).
Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταγραφεί στα γονίδια, λαών, και γλώσσες από λουίτζι luca καβάλι-Σφόρτσα, δημοσιεύθηκε το 2001 μετά από 9 Χρόνια Εντατικής Έρευνας από διάφορους επιστήμονες.
http://books.google.com/books
http://books.google.com/books
+ σύμφωνα με θρησκευτικά βιβλία, όταν έγινε η μεγάλη πλημμύρα, ο Νώε είχε 600 χρόνια (είχε ζήσει 950 χρόνια). Αλλά ο Νώε ήταν επίσης γνωστός ως ο πατέρας το καλοκαίρι (Νόα είπε μάλιστα και το πρώτο που έκανε ου κρασί ιλλυρία: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=195124070535370&l=5a000d09be) και η αρχαιολογία μας εξηγεί ότι η βέρα άρχισαν να παράγουν κάπου 8.000-9.000 Χρόνια πριν, λίγο μετά τα σημάδια που να δείχνουν ότι ο χρόνος agrokultures ψάχνει Γύρω από τη Μεσόγειο ·
+ έχουμε dna haplogrupet e3b (e-M35) και j2 πολύ οξεία στους Αλβανούς, και αυτές οι haplogrupe αναστηλώθηκε μετά την μεγάλη πλημμύρα, περίπου 8.000-9.000 Χρόνια πριν, μαζί με τις επιδόσεις του νεολιθική γεωργούς ·
Βίντεο:
Παλιά) Αλβανούς που ζουν κληρονομιά του μια νεκρή γλώσσα (?)
http://www.youtube.com/watch
+ "iliristika"
http://www.scribd.com/collectio…/…/Full-Books-and-Documents… Ιλίρ μπαλάι, anaitat Άννα uhesh, sebastokori σαίπ lecaj άτλας, ο Νικ peleshi 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 TO ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠ΄ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ[ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ] ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΟΛΩΝ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΚΙ' ΟΜΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ Η ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΙΑΝΗ.ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ <ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ> ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ[Ετεοκρητικες,Χεττιτικες,Πελασγικες,Ετρουσκικες 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 2-7-2016                       ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Το γεννεαλογικό δέντρο των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών γράφει αλβανική γλώσσα, όχι αρβανίτικη. Η τελευταία φωτο είναι πειραγμένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη των στόχων του ιστολογίου . Υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται