Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

OI ΑΡΝΑΟΥΤΕΣ [ΑΡΝΑΒΟΥΤΛΑΡ] ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

OI ΑΡΝΑΟΥΤΕΣ [ΑΡΝΑΒΟΥΤΛΑΡ] ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΣΟΥΚΙΟΥΡ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
---------------------------------------------------------------------------
Οπως εδω στην Ελλαδα οι Αρβανιτες ειναι οι στυλοβατες του Νεοελληνικου Εθνους,ετσι και στην Τουρκια οι αντιστιχοι Μουσουλμανοι Αρβανιτες οι λεγομενοι Αρναουτες η Αρναβουτλαρ ειναι και αυτοι στυλοβατες του Τουρκικου Εθνους [ιδιως η Στρατιωτικη Ελιτ]. 


Ο ποιητης Μεχμετ Ακιφ που εγραψε τον Εθνικο Υμνο της Τουρκιας,ο Σαμι Φρασερι που εγραψε την Μεγαλη εγκυκλοπαιδεια της Τουρκιας,ο Κεμαλ Ατατουρκ,Μεγαλοι Βεζυρηδες [Κιοπρουληδες-Σοκολης] και πολλοι αλλοι ειναι
Αλβανικης καταγωγης.  


ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ [ΑΡΝΑΒΟΥΤΛΑΡ] ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με μία έρευνα του 1965, στην Τουρκία είχαν καταγραφεί 535.520 Αλβανοί. Σύμφωνα πάλι με μία άλλη έρευνα του 2011, στην Τουρκία 150.000 άτομα δηλώνουν Αλβανοί, όμως ο αριθμός αυτός είναι πάρα πολύ μικρός. Οι πρώτοι Αλβανοί ξεκίνησαν να πηγαίνουν στην Ανατολία (Μικρά Ασία) από τον 15ο κιόλας αιώνα, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη για λόγους θρησκευτικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης, ορισμένοι μαζί με τις οικογένειες τους, αν και υπήρχαν ήδη ορισμένοι που είχαν μεταναστεύσει στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά πολλοί λίγοι. Υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη 60.000 Αλβανοί που είχαν καθήκοντα και θέσεις στην Οθωμανική διοίκηση και όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι άντρες του κράτους (βεζύριδες, πασάδες, κ.α.) ήταν κατά 60% Αλβανοί. Στη θέση του Σαντραζάμη (κάτι σαν Πρωθυπουργός) είχαν έρθει 215 άτομα. Οι 35 από αυτούς Αλβανοί. Την περίοδο του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ πολλοί Αλβανοί εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στα προάστια της όπως το Αρναβούτκιοϊ (Αλβανοχώρι), αλλά και στην Τραπεζούντα, Ριζούντα κ.α. (Enver Ziya KARAL, ‘Osmanlı Tarihi’, c.6, 4.B., Ankara, 1988;)

Οι περισσότεροι ωστόσο Αλβανοί μετανάστευσαν στην Τουρκία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Βαλκανικούς Πολέμους, κυρίως από τη Σερβία, το Κόσοβο και τη βόρεια Ελλάδα, άλλοι εκουσίως για να αποφύγουν τις κακουχίες και άλλοι εξαναγκάστηκαν. Για παράδειγμα όταν έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πολλοί Αλβανοί – αλλά και Έλληνες μουσουλμάνοι – στάλθηκαν στην Τουρκία ως ‘Τούρκοι’. Την ίδια στιγμή, εκτός από τους μουσουλμάνους που ήρθαν από την Ελλάδα, η Τουρκία δέχτηκε περίπου 4.000.000 πρόσφυγες από όλα τα Βαλκάνια, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλβανοί και Βόσνιοι μουσουλμάνοι.
Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, υπάρχουν περίπου 5.000.000 Αλβανοί στην Τουρκία (Christopher Deliso, "The Coming Balkan Caliphate: The Threat of Radical Islam to Europe and the West", Greenwood Publishing Group - 2007, p. 38;)
Σύμφωνα με την εφημερία Milliyet υπάρχουν στην Τουρκία 1.300.000 Αλβανοί (“Türkiye'deki Kürtlerin sayısı!”, Milliyet, 06.06.2008)
Σύμφωνα με τον σύλλογο “Türk – Arnavut Kardeşliği Kültür ve Dayanışma Derneği” ή στα αλβανικά “Shoqëria e Vllazërisë Shqiptaro-Turke” (Σύλλογος Τουρκο-αλβανικής αδερφοσύνης, Πολιτισμού και Αλληλοβοήθειας) υπάρχουν 4-5.000.000 Αλβανοί στην Τουρκία (“Albanians in Turkey celebrate their cultural heritage”, TODAY'SZAMAN, 21.08.2011)
Οι περισσότεροι σήμερα ζουν στο Ερένκιοϊ και στο Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης, στη Σακάρια, στα Άδανα, στην Άγκυρα, στην Τοκάτ, στο Ικόνιο, στη Σμύρνη και στην Προύσα, (Mudanya, Gemlik, Aydin), αλλά και σε χωριά στα Άδανα, στην Αμάσια, στο Καϊσερί κ.α. Από αυτούς οι Τσάμηδες Αλβανοί υπολογίζονται σε 80-100.000 (Mal Berisha, ‘Diaspora Shqiptarenë Turqi’, New York: ACCL Publishing (November 2000), f. 13;)
Οι Αλβανοί στην Τουρκία υπολογίζονται στα 5-6.000.000 (Cüneyt YENIGÜN, ‘GCC Model: Conflict Management for the "Greater Albania"’, SDU Faculty of Arts and Sciences, Journal of Social Sciences (p. 175-186), Special Issue on Balkans;)
ΑΛΒΑΝΙΔΑ ΝΥΦΗ ΤΟ 1930
Bir zamanlar / Dikur...
1930 yılından bir Arnavut gelini
Nusja shqiptare në vitin 1930 

Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ



ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Kjo eshte nje paraqitje e nr te tyre nga nje gazete, e cila nuk dihet kur dhe si eshte botuar.
Mund te thuash qe eshte edhe e sajuar.
Nr i tyre i sigurt me ndergjegje qe jane shqiptar nuk shkon me lart se 5mln.
Vetem cam jane diku te 600. Mij.



http://www.albeu.com/.../sulejmani-i-madherishem.../242911/



Albeu.com - Aktori i mirënjohur turk  
Halit Egenç, ka… 
-------------------------------------------------- ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ-ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ALBEU.COM



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη των στόχων του ιστολογίου . Υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται