Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Η ΛIΓΚΑ ΤΗΣ ΛΕΖΑΣ [LIDHJA E LEZHES]=Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΛΕΣΙΟ

 Οι μονοι που πολεμησαν τους Τουρκους ηταν οι Αλβανοι=Η ΛIΓΚΑ ΤΗΣ ΛΕΖΑΣ [LIDHJA E LEZHES]=2  ΜΑΡΤΙΟΥ 1444 μ.Χ.
------------------------------------------------------------------------------ 



Η Λήγκα της Λέζας (Lidhja e Lezhës) ήταν μία συμμαχία αλβανικών πριγκηπάτων που έγιν
ε στο Αλέσσιο (Lezhë) στις 2 Μαρτίου το 1444 (μετά την απελευθέρωση της Κρούγιας το 1443 από τον Σκεντέρμπέη) και θεωρείται ως το πρώτο ενωμένο αλβανικό κράτος.  



  Θα μπορούσε με τους σημερινούς όρους να θεωρηθεί ως μία συνομοσπονδία. Οι κύριες μεγάλες οικογένειες που ήταν μέλη στη συμμαχία αυτή ήταν οι οικογένειες Καστριότι, Αριανίτι, Θοπία, Σπάνι, Ντουκαγκίνι, Ντουσμάνι και Μουζάκα, οι εκσλαβισμένες αλβανικές οικογένειες Μπάλσα και Τσερνόγιεβιτς, καθώς και οι αντιπρόσωποι των ορεινών φυλών της βόρειας Αλβανίας, αλλά και κάποιες σλαβικές φυλές κ.α. Η ένωση αυτή υπό την αρχηγεία του Σκεντερμπέη έγινε με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι οθωμανικές δυνάμεις. (Southeastern Europe under Ottoman rule, 1354-1804, By Peter F. Sugar, page  
---------------------------------------------------------------------------
  2 MΑΡΤΙΟΥ 1444 μ.Χ.= Η 'ΜΠΕΣΑ' ΤΟΥ ΑΛΕΣΙΟ 
https://en.wikipedia.org/wiki/Lezh%C3%AB


Lezhë (Albanian: Lezha or Lezhë, Albanian pronunciation: [ˈlɛʒə]) is a town and municipality in…
EN.WIKIPEDIA.ORG
---------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΤΟΡΙΑ : Η ΜΠΕΣΑ ΤΟΥ ΑΛΕΣΙΟΥ ! ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ !
Στις 2 Μαρτίου του 1444,μια χρυσή σελίς εις την Ιστορία της Αρβανιτιάς εγράφη ! Εις την Αρχαία Ελληνική Λισσό , ή Αλέσιον (σημερινόν Λέζε), εσχηματίσθη η μεγαλυτέρα συμμαχία των Αρβανιτών Αρχόντων,υψώνοντας τον Αυτοκρατορικό Δικέφαλο Αετό μας εναντίον των Οθωμανών Τούρκων, υπό τον Αρβανίτη Άρχοντα της Κροίας Γεώργιο Καστριώτη ,τον επιλεγόμενο και Σκεντέρμπεη (1405-1468) !
Ήδη απο του 1432 είχε πέσει η Θεσσαλονίκη ! Οι Τούρκοι ολοένα και επεκτείνονταν προς Δυσμάς ! Εάν έπεφτε ολοκληρωτικά και η πρώην Επαρχία του Ιλλυρικού και Δυρραχίου ,επόμενος στόχος η Ιταλία και η Κεντρική Ευρώπη !
Συμμετέχοντες εις την Συμμαχία,ήταν οι κάτωθι Αρβανίτες Άρχοντες :
-Επικεφαλής:
- Γεώργιος Καστριώτης του Ιωάννου (Πρίγκηψ Hπειρωτών και Άρχων Κροίας και πρώην επαρχίας Ιλλυρικού)
-Bασικά Μέλη :
- Λέκκας Ζαχαρίας του Κόλια (Άρχων Καστελάνος Σατίου και Δάγνου (Α.Σκόδρας και περιχώρων).
- Πέτρος Σπανός του Μαρίνου (Άρχων Δρίστης (ΝΔ Σκόδρας) .
- Λέκκας Δούσμανης του Δαμιανού ( Άρχων Πουλατίου και Ζαδρίμης (Ν Σκόδρας).
- Γεώργιος Μπάλσας του Παύλου ( Άρχων Μοισίας (παράλια Λέζας).
- Ανδρέας Τόπιας του Αθανασίου ( Άρχων Σκουρίας (Β.Τιράνων)
- Γεώργιος Γκολέμης Αριανίτης του Κομνηνού (Άρχων Δυρραχίου,Αυλώνος και Μαλακάστρας)
- Θεόδωρος Μουζάκης του Ανδρέα (Άρχων Πουλχεριουπόλεως - Βερατίου και Καστοριάς)
- και ο Πρίγκηψ Στέφανος Τσερνόγιεβιτς Μαυροβουνιώτης του Γεωργίου και εγγονός Κόλια Ζαχαρία,σύζυγος δε Μαρίας το γένος Καστριώτου. (Δούκας της Ανωτέρας Ζέτας-Διοκλείας) (Μαυροβούνιο).
-Σύνολον παρατακτής μαχίμου δυνάμεως Αρβανιτών : Από 8 000 – 14 000 άνδρες.
-Σύνολον παρατακτής μαχίμου δυνάμεως Οθωμανών Τούρκων : Συνήθως κατά μάχη υπερδιπλάσιες.
Μια σειρά επικών νικηφόρων, για τον Καστριώτη, μαχών ξεκίνησε,ως αντίσταση στις Τουρκικές ορδές του Σουλτάνου Μουράτ του Β’ ! Μάχες , η ένταση των οποίων ομοιάζει μόνον με αυτή των Ομηρικών Επών ! Ο δε ανθρώπινος νούς δυσκολεύεται να συλλάβη τη σφοδρότητά των !
Ενδεικτικώς αναφέρουμε μερικές :
1) Μάχη της κατωτέρας Δίβρης (Δυτικώς Σκοπίων) 29 Ιουνίου 1444 :
Πρώτη συντριπτική ήττα των Οθωμανικών Τουρκικών Στρατευμάτων επι Ευρωπαϊκού εδάφους !
-Απώλειαι Οθωμανών : 22 000 νεκροί + 2000 αιχμάλωτοι / Αρβανιτών : 120
2) Μάχη της Μόκρας (κεντρικά Σκόπια) 10 Οκτωβρίου 1445 :
-Απώλειαι Οθωμανών : 1000 νεκροί + 1000 αιχμάλωτοι/ Αρβανιτών : (ελάχισται-αδιευκρίνισται)
3) Μάχη της ανωτέρας Δίβρης (Δυτικώς Σκοπίων) 27 Σεπτεμβρίου 1446 :
-Απώλειαι Οθωμανών : 5000 νεκροί + 300 αιχμάλωτοι / Αρβανιτών : (ελάχισται-αδιευκρίνισται)
Σημειώνεται εδώ οτι η Βενετία βλέπουσα την αυξανομένη δύναμη του Καστριώτου,συμμάχησε με τους Οθωμανούς για να τον περιορίσει ,πλην όμως απέτυχε παταγωδώς,όπως θα δούμε στην επόμενη μάχη :
4) Μάχη του Δρίνου (ΒΑ Αλβανία) 23 Ιουλίου 1448
-Απώλειαι Βενετών : 2500 νεκροί+1000 αιχμάλωτοι /Αρβανιτών : 400
5) Μάχη του Όρανικ-Δίβρης (Δυτικώς Σκοπίων) 14 Αυγούστου 1448
-Απώλειαι Οθωμανών : 3000 νεκροί+ πολλοί αιχμάλωτοι μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής Μουσταφά Πασάς. / Αρβανιτών : (ελάχισται-αδιευκρίνισται)
6) Η 1η πολιορκία της Κρούγιας υπό των Τούρκων (ΒΔ Αλβανία) 14 Μαίου έως 23 Νοεμβρίου 1450.
-Μετά τις προαναφερθείσες ήττες των Τουρκικών στρατευμάτων από τους Αρβανίτας του Καστριώτου , ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β’ μαζί με τον υιόν του Μωάμεθ (τον μετέπειτα Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή της Κωνσταντινουπόλεως το 1453), απεφάσισαν να ηγηθούν οι ίδιοι μιας γιγαντιαίας εκστρατείας προς πολιορκίαν και κατάληψιν της πόλεως Κροίας , έδρας του Καστριώτου ! Τα αποτελέσματα ως εξής:
-Σύνολον παρατακτής δυνάμεως στρατευμάτων :
-Οθωμανοί Τούρκοι : 160 000 και δέκα πυροβόλα (100 000 πεζικό+60 000 ιππείς)
-Αρβανίται : 12 000 ως εξής : 8 000 (2 000 πεζοί+6 000 ιππείς) υπό τον Γ.Καστριώτη εκτός του Κάστρου και 4 000 εντός του κάστρου με εφόδια 16 μηνών υπό τον Κόμη Βρανά.
-Απώλειαι Οθωμανών Τούρκων : άνω των 20 000 νεκρών / Αρβανιτών : 1 000
- Συνεπεία των βαρυτάτων απωλειών και του επερχομένου χειμώνος,ο Μουράτ απεφάσισε όπως λύση την πολιορκία.Κατά την υποχώρησή του όμως, με κατεύθυνση πίσω ανατολικά προς την πρωτεύουσα Ανδριανούπολη ,υπέστη ακόμη καταστροφικότερες απώλειες απο τακτικές ανταρτοπολέμου του Καστριώτου.Τα απομεινάρια του Τουρκικού εκστρατευτικού σώματος,εδέησε να φτάσουν εν τέλει στην Ανδριανούπολη,όπου μετά απο λίγο ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β’ απεβίωσε εν πλήρη θλίψει .Τον διεδέχθη ο υιός του ο φιλόδοξος Μωάμεθ ο Β’ (1432-1481).
-7) Οι δύο μάχες της Οχρίδος ( Δ. Σκόπια) 21 Ιουλίου 1452
-Απώλειαι Οθωμανών :7 000 / Αρβανιτών : 1000
-8) Μάχη του Πόλογκ (Τέτοβο Δ. Σκοπίων) 22 Απριλίου 1453
-Απώλειαι Οθωμανών :3000 νεκροί / Αρβανιτών : (Ελάχισται-αδιευκρίνισται)
Αυτό που συνέβη εδώ,είναι οτι ο Καστριώτης,επικεφαλής δυνάμεως ιππικού,επετέθη αιφνιδιαστικώς εναντίων των Τούρκων προκαλώντας χάος! Εντόπισε δε τον έφιππο στρατηγό τους Ιμπραήμ Πασά και ενεπλάκησαν σε προσωπική μάχη.Ο Καστριώτης 47 ετών τότε,άνδρας επιβλητικού παραστήματος και τρομεράς σωματικής δυνάμεως,άριστος δε ιππεύς και χειριστής της σπάθης,αποκεφάλισε με ακαριαίο χτύπημά του τον Ιμπραήμ Πασά και κάρφωσε την κεφαλή του σε ακόντιο περιφέροντάς το ! Οι Τούρκοι ιδόντες το αποτρόπαιον θέαμα ετράπησαν αλλόφρονες εις άτακτον φυγήν εγκαταλείποντας 3000 νεκρούς...!
Πέντε εβδομάδες αργότερα ο Μωάμεθ κυριεύει την Κωνσταντινούπολη (29 Μαίου 1453) !
9) Μάχη της Ουιμπάρδας (Λευκών Υδάτων-Νοτίως Αλεσίου) 2 Σεπτεμβρίου 1457.
Συντριπτική ήττα της υπό τον Ισάκ Μπέη Εβρενόζ Τουρκικής Στρατιάς!
Απώλειαι Οθωμανών: 15 000 νεκροί + 15 000 αιχμάλωτοι / Αρβανιτών : δεν υπάρχουν στοιχεία.
10) Τρείς διαδοχικές εκστρατείες των Τούρκων αρχάς 1463 υπό τους Σινάν Πασά,Χασάν Πασά και Καρατζά Πασά,δυνάμεως 30 000 εκάστη.Τρείς διαδοχικές μάχες σε Μόκρα,Οχρίδα (Δ.Σκοπίων) και Σκόπια. Πανωλεθρία και ολοκληρωτική καταστροφή Τουρκικών δυνάμεων.Συνελήφθησαν αιχμάλωτοι απο τον Καστριώτη και οι τρείς Πασάδες!Ο Μωάμεθ ζητά απο τον Καστριώτη ανακωχή (!) , η οποία και υπογράφεται τον Απρίλιο του 1463 στα Σκόπια...
11) Μάχη της Οχρίδος πάλι (15 Σεπτεμβρίου 1464 ) Δυτικώς Σκοπίων.
Ο Καστριώτης επιτίθεται εναντίων των δυνάμεων του Σερεμέτ Μπέη.Πανωλεθρία και ολοκληρωτική καταστροφή των Τουρκικών Δυνάμεων ! 10 000 νεκροί και 4000 αιχμάλωτοι ! Ο υιός του Σερεμέτ Μπέη συλλαμβάνεται αιχμάλωτος...
12) 2η Πολιορκία της Κρούγιας (ΒΔ Αλβανία) Ιούνιος 1466-Απρίλιος 1467.
Ο Μωάμεθ Β’ έχοντας ήδη κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη,απεφάσισε να ηγηθεί ο ίδιος εκστρατευτικού σώματος Τούρκων προκειμένου να ξεμπερδεύει άπαξ δια παντός με τον Καστριώτη.
Αποτελέσματα πολιορκίας ως εξής:
-Σύνολον παρατακτής δυνάμεως στρατευμάτων :
-Οθωμανοί Τούρκοι : 100 000
-Αρβανίται : 17 800 ως εξής : 13 400 υπό τον Γ.Καστριώτη εκτός του Κάστρου και 4 400 εντός του κάστρου υπό τον Αθανάσιο Τόπια.
Ο Μωάμεθ αφου αποτυγχάνει να καταλάβει την Κρούγια ,επιστρέφει απελπισμένος στην Κωνσταντινούπολη,αφήνοντας πίσω τον Μπαλαμπάν Πασά με 23 000 Τούρκους σε μια τελευταία προσπάθεια να συνεχίσει την πολιορκία.Στην τελική επίθεση του Καστριώτη εναντίον των Τούρκων,φονεύεται ο Μπαλαμπάν Πασάς και συλλαμβάνονται 10 000 αιχμάλωτοι Τούρκοι ! Λύσις πολιορκίας 23 Απριλίου 1467.
13) 3η Πολιορκία Κρούγιας (ΒΔ Αλβανίας) Ιούνιος 1467.
Ο Μεγάλος Βεζύρης Μαχμούτ Πασάς πολιορκεί εκ νέου την Κρούγια και αποχωρεί απογοητευμένος σε χρονικό διάστημα λιγότερο του μηνός.Πλήν όμως οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Σκόδρα και το Δυρράχιο,προκαλούν δε τρομερές καταστροφές στον άμαχο πληθυσμό.
Ο Καστριώτης συγκαλεί νέα Σύνοδο των Αρβανιτών Αρχόντων ,πάλι στο Αλέσιο, προκειμένου να ανανεώσουν τη συμμαχία και να ανασυγκροτηθούν,πλήν όμως καταβεβλημένος απο τις πληγές των μαχών,αφήνει την τελευταία του πνοή στο κάστρο του στην Κρούγια σε ηλικία 62 ετών απο ελονοσία στις 17 Ιανουαρίου 1468...
Στα χρόνια που ακολούθησαν,οι Τούρκοι κατάφεραν να κατακτήσουν σταδιακά όλη την πρώην επαρχία Ιλλυρικού.Η άλωσις της πολυπάθου Κρούγιας επετεύχθη τελικώς στις 16 Ιουνίου 1478 (10 έτη μετά το θάνατο του Καστριώτου) από τον ίδιο το Σουλτάνο Μωάμεθ Β’,οπότε και συνέβη το εξής παράδοξον: Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Β’ διέταξε την εκταφή του.Πρώτα απέδωσε βασιλικάς τιμάς και έπειτα μοίρασε τεμάχια των λειψάνων του ως φυλακτά εις τους Αξιωματικούς του (!).
Η Συμμαχία του Αλεσίου υπο τον αήττητο Γεώργιο Καστριώτη,κατόρθωσε επι 25 σχεδόν έτη να διατηρήσει μια ελεύθερη περιοχή στη Βορειοδυτική Χερσόνησο του Αίμου.
Ο Ημίθεος Αρβανίτης Γεώργιος Καστριώτης ,ο Πρίγκηπας που σήκωσε τον Αυτοκρατορικό Δικέφαλο Αετό ΜΑΣ , εταπείνωσε δύο Σουλτάνους και άντεξε 15 χρόνια μετά την Άλωσι της Κωνσταντινουπόλεως,έγινε θρύλος,έγινε τραγούδι, έγινε παραμύθι στα χείλη της Γιαγιάς,έγινε δάκρυ στα μάτια του Παππού και τα κατορθώματά του συγκινούσαν και ενέπνεαν τους Αγωνιστάς της Επαναστάσεως του 1821. Ο Κολοκοτρώνης μας λέει στα Απομνημονεύματά του: "Ανέγνωσα τον βίον του Σκεντέρμπεη, εσυλλογούμουν τα έργα του...".Τον εγκωμίασε ο Βολταίρος ενώ ο Βιβάλντι του αφιέρωσε ολόκληρη όπερα!
Είμεθα κάτι παραπάνω απο σίγουροι , ότι τα ελληνόφωνα μέσα μαζικής εξαπατήσεως ,όπως και τα νεοταξίτικα σχολεία των θεματικών εβδομάδων,δε θα αφιερώσουν αύριο ούτε δευτερόλεπτο,σε αυτήν την τεραστίας σημασίας ημέρα .
Κλίνουμε ευλαβικώς το γόνυ στους Αθάνατους Ήρωες του Γένους μας ! Δεν ξεχνούμε ! Η Επανάστασις του 1821 δεν ολοκληρώθηκε ! Ζήτω το Μεγάλο και Κραταιο Πελασγικο Έθνος !
ΠΗΓΑΙ :
- Α. Παπαδοπούλου-Βρεττού, Ιστορία Γεωργίου Καστριώτου του μετονομασθέντος Σκεντέρμπεη, Ηγεμόνος της Αλβανίας,Αθήναι,Τύποις Αλεξ. Γκαρπόλα, 1848.
- Ν. Δραγούμης, Ιστορία Γεωργίου Καστριώτου του επιλεγομένου Σκεντέρμπεη, επεξεργασθείσα κατά Παγανέλ. Αθήνα, 1861
- Μαρίνο Μπαρλέτι, Vita et gestis Scanderbegi Epirotarum Principis, 1508
- Blancum Franciscus, Georgius Castriotus,Epirensis vulgo Scanderbegh,Epirotarum Princeps Fortissimus, 1636  

------------------------------------------------------------------------ 
Το μνημειο ΤΗΣ ΛIΓΚΑ ΤΗΣ ΛΕΖΑΣ [LIDHJA E LEZHES]

---------------------------------------------------------------------------
ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 22-7-2017 ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ [K.Kotskas]
--------------------------------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=ia2qQ-h3m6c

This video is about Skenderbeu
YOUTUBE.COM
67)https://nl.wikipedia.org/wiki/Liga_van_Lezh%C3%AB

De Liga van Lezhë (2 maart 1444 - 25 april 1479) was een verbond tussen alle vorstendommen van Albanië,…
NL.WIKIPEDIA.ORG

1 σχόλιο:

  1. τα εχεισ φτιαξη λιγο οποσ θελειε ναι μεν αρβανητεσ αλβανη ..ομοσ καπου ξεφεβγησ τα αλβνικα επωνημα και ονοματα τσ δινεισ ελκηνικο χαρακτιρα και τα γραφεισ με ελληνηκα να ακουγονται γνωστα ντππια 2νω καθεαυτου τα περισοτρρα ελληνικα επωνημα ειναι αλβανικα απο τουσ αρβανητεσ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη των στόχων του ιστολογίου . Υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται