Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Η ΑΡΒΩΝΙΤΙΚΗ[ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ] ΓΛΩΣΣΑ=ΑΡΜΠΕΡΙΣΤ=ARBERIST =Οι Αρβανίτες (arbërorë ] ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ[Που επι Τουρκοκρατιας ονομαζοταν ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΣ ΜΩΡΙΑΣ].=ΟΙ αποκαλουμενοι " Ελληνες " / Γραικοι / " νεοελληνες " ειναι ΑΛΒΑΝΟΙ που μιλουν την γραικικη / δημοτικη / " νεοελληνικη " γλωσσα και σχεδον ολοι οι ΜΩΡΑΙΤΕΣ ειναι ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ. 
Tουρκικος χαρτης του 1485 μ.Χ. μετα απο τις κατακτησεις τους 


---------------------------------------------------------------------------------
Η αρβανίτικη γλώσσα=ΓΚΛΙΟΥΧΑ Ε ΑΡΜΠΕΡΟΕΣ=Αρβων,Αρβωνιτικα
» Άρβανα, » αρβανίτικα, » αρμπερίστ, » Βόρεια Ήπειρος, » τόσκικα
--------------------------------------------------------------------------------
Τα αρβανίτικα ,αρμπερίστ στη γλώσσα,συγγενεύουν στενά με την αρβανίτικη της Ιταλίας η οποία επίσης ονομάζεται αμπερίστ ή αρμπερές από τους ομιλητές της.Και οι δύο γλωσσολογικά κατατάσσονται σε μια ομάδα μαζί με την τοσκική διάλεκτο της αλβανικής γλώσσας,αλλά είναι πιο αρχαϊκές και συντηρητικές λόγω της απομόνωσής τους μέσα σε αλλόγλωσσο περιβάλλον.Μιλιέται σε κάποιες περιοχές της νότιας Ελλάδας (Αττικοβοιωτία,ν.Εύβοια,Πελοπόννησος) και σήμερα το ιδίωμα βρίσκεται σέ άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.
------------------------------------------------------------------------------------ 


Προέλευση και ονομασία
Πιθανολογείται ότι η ονομασία αρβανίτικα και Αρβανίτες προήλθε από τα Άρβανα (Arbëna) της
Β.Ηπείρου από όπου κατέβηκαν αρβανιτόφωνοι πληθυσμοί και μετεγκασταστάθηκαν από τους Βυζαντινούς στη νότια Ελλάδα που είχε ερημώσει ο πληθυσμός της λόγω πολέμων και επιδρομών.
Στο παρελθόν,κατά το 19ο αιώνα η αρβανιτοφωνία στη Νότια Ελλάδα ήταν εκτεταμένη και περιελάμβανε ολόκληρη την Αττικοβοιωτία,τον Κορινθιακό κόλπο και όλη την γύρω περιοχή μέχρι κάτω την Αργολίδα,περιοχές ανατολικά της Πάτρας,τη Νότια Εύβοια,την Αίγινα,τη Σαλαμίνα και πολλά νησιά του Αργοσαρωνικού.Σήμερα οι αρβανιτόφωνες περιοχές έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και έχουν περιοριστεί σε μερικά χωριά,κυρίως στη Βοιωτία.
---------------------------------------------------------------------------------
Η γλώσσα από τους ομιλητές της ονομάζεται αρμπερίστ (arbërisht) ,στην Άνδρο αρμπερίστικε (arbërishtiqë).Στο Κυριάκι Βοιωτίας χρησιμοποιείται ο όρος arvanite αλλά ο παλιότερος είναι επίσης arbërisht.Τα αρβανίτικα είναι χωριστά και δεν πρέπει να συγχέονται από τόσκικα που μιλιούνται σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας [ΤΥΧΕΡΟ,ΔΕΡΑΙ,ΠΕΠΛΟΣ κ.λ.π.] και οι ομιλητές της τα ονομάζουν σκιπ (shqip),το ίδιο όπως λένε οι Αλβανοί τη γλώσσα τους.
---------------------------------------------------------------------------------
Πολυμορφία

Όπως συμβαίνει με τα βλάχικα,έτσι και τα αρβανίτικα δεν είναι ενιαία γλώσσα ,αλλά αποτελείται από πλήθος διαλέκτων η κάθε μία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.Στο παρελθόν από κάποιους Έλληνες κυρίως,τα αρβανίτικα θεωρήθηκαν ως ελληνοαλβανική διάλεκτος.Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αποτελούν αυτοτελή γλώσσα συγγενική της τοσκικής διαλέκτου η οποία όμως επηρρεάστηκε τόσο από το ελληνικά όσο και τα λατινικά λόγω της συμβίωσής της με αυτά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.Μάλιστα διατήρησε κάποιοα πανάρχαια λεκτικά στοιχεία της ελληνικής τα οποία έχουν εξαφανιστεί από τις ελληνικές διαλέκτους.
---------------------------------------------------------------------------------
Αρβανίτικο αλφάβητο=ΦΛΙΑΓΙΟΡ Ε ΑΡΜΠΕΡΟΕΣ

Γράφονται κυρίως με το ελληνικό είτε με το λατινικό αλφάβητο.Κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμη και το αλβανικό για να τα γράψουν.
Εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως η αστικοποίηση,η άρνηση για διάφορους λόγους των ίδιων των ομιλητών της να τη μεταδόσουν στα παιδιά τους,η κρατική γλωσσική πολιτική,η μετανάστευση και άλλοι οικονομικοί και κοινονικοί παράγοντες η γλώσσα σήμερα είναι υπό εξαφάνιση.
--------------------------------------------------------------------------------
Η αρβανιτοφωνία στην Πελοπόννησο του 19ου αιώνα ηταν εκτεταμένη και περιελάμβανε μεγάλες περιοχέσςιδιαίτερα στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της χερσονήσου.
Τα αρβανίτικα μιλιούνταν στις εξής περιοχές της Πελοποννήσου:
--------------------------------------------------------------------------------
Από ένα τουρκικό κατάστιχο των τιμαρίων της βορειοδυτικής Πελοποννή­σου, που ανάγεται στα έτη 1461/1463, αμέσως δηλαδή μετά την οθωμανική κα­τάκτηση, αντλούνται πληροφορίες για την εθνολογική συγκρότηση και την οι­κιστική μορφή σ' αυτό το τμήμα της χώρας. Το ενδιαφέρον στο παραπάνω (εκτός από τα ονόματα χωριών, τον αριθμό φορολογήσιμων νοικοκυριών κ.λπ.) είναι ότι διακρίνει τα χωριά που σημειώνει σε Ελληνικά και Αλβανικά. Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος που το επεξεργάστηκε διαπιστώνει: «Ο ελληνικός πληθυσμός (48,69%) ήταν συγκεντρωμένος σ' οχυρωμένες κωμοπόλεις ή αρκετά μεγάλα χωριά», αντιθέτως οι Αλβανοί (51,31%) κατοικούσαν σε μεγάλο αριθμό μικρών διάσπαρτων χωριών193. Το γεγονός συμφωνεί με όσα γράφει για τις οικιστικές προτιμήσεις των Αλβανών και ο ανώνυμος πανηγυριστής των Παλαιολόγων: 
--------------------------------------------------------------------------- 
http://staxiologimata.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html
Ιωάννης Χρ. Πούλος Συντάκτης του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών Β' ΤΟΜΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 1958  Σε μερι...
STAXIOLOGIMATA.BLOGSPOT.COM
-----------------------------------------------------------------------------
ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 31-8-2017 ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ [Κotsios Kotskas sto F.B.] 
--------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη των στόχων του ιστολογίου . Υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται