Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 'ΤΟΥ ΑΓ' ΓΙΑΝΝΗ του ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗ' =ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤ.ΘΡΑΚΗΣ 1]ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ,2]ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ,ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 'ΤΟΥ ΑΓ' ΓΙΑΝΝΗ του ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗ' =ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤ.ΘΡΑΚΗΣ 1]ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ [Κατσιουλιαρα στα Αρβανιτικα-Λυβηθρον στα Ελληνικα]],2]ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ [Κιουτεζα στα Αρβανιτικα-Ιμβρασος  στα Ελληνικα],ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ.
------------------------------------------------------------------
Το Μοναστηρι 'της αποκεφαλισης του Ιωαννη Προδρομου' ηταν στο μεσο της αποστασης των χωριων ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ και ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ,στο δρομο απο ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ για ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ στα αριστερα στην 2η ποτιστρα.Σημερα δεν εχει απομεινει τιποτα απο το Μοναστηρι παρα μονο ενα κυπαρυσσι που βρισκεται ακριβως επανω απο την ποτιστρα και μαρτυρει την τοποθεσια του.
Για αυτο οσοι κατοικοι του ΤΥΧΕΡΟΥ και των αλλων Αρβανιτοχωριων πηγαινουν να επισκεφθουν τα δυο χωρια, να σταματουν εδω για να βλεπουν το μερος οπου οι προγονοι μας γιορταζαν τις 29 Αυγουστου την μεγαλη Πανηγυρι ακουστο σε ολη την ενιαια τοτε Θρακη.
------------------------------------------------------------------------------------ 

ΠΩΣ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ;
Η παραδοση που ειναι ομως πραγματικο γεγονος εχει ως εξης:
Στο χωριο ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ [ΚΑΤΣΙΟΥΛΙΑΡΑ στα Αρβανιτικα] ζουσε ενας ευκαταστατος ονοματι ΝΤΕΜΠΟΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ που ο γιος του ειχε γεννηθει Τυφλος.
Το παιδι αυτο αρχισε κατα διστηματα να λεει οτι οραματιζεται την εικονα της Αποκεφαλισης του Αγιου Ιωαννου,σε μερος που ηταν εξω απο το χωριο σε μια τρεχουμενη πηγη.Μετα απο επιμονη του παιδιου, καποια μερα ο πατερας του αποφασισε να παει στο μερος που του υποδεικνυε ο γιος οτι υπαρχει η εικονα της αποκεφαλισης του Αγιου Ιωαννου.Την ημερα εκεινη η μητερα του εψηνε λαλαγγιτες[κρεπες] στο ΣΑΤΣ[πλακα πετρινη, στρογγυλη πανω σε τριποδη πυροστια] και σε μια στιγμη ο γιος της ειπε 'Μανα καιγονται οι λαλαγγιτες',η μητερα του απορησε αφου ηταν τυφλος πως ειδε τις λαλαγγιτες να καιγονται;αλλα ο γιος της την διαβεβαιωνε οτι βλεπει.
Το θαυμα αποδοθηκε στην θαυματουργη εικονα του Αγιου Ιωαννη που πηγε να βρει ο πατερας του.
2η εκδοχη.Αλλη εκδοχη αναφερει οτι το παιδι πηγε με τον πατερα του στο μερος που οραματιζοταν την εικονα και επλυνε για μια στιγμη το προσωπο του με το νερο της τρεχουμενης πηγης,και ανοιξε τα ματια του.

Στο μερος αυτο,ο πατερας του παιδιου ΝΤΕΜΠΟΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ εκτισε το Μοναστηρι του Αγιου Ιωαννου και η εικονα του θεωρουνταν ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ.
Το Μοναστηρι χτιστηκε μετα το 1837[ημερομηνια κτισεως του Αγιου Γεωργιου στο ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ],ΓΥΡΩ ΣΤΑ1850 και ειχε στην κατοχη του 3.000 στρ. απο δωτεες, τα οποια ενοικιαζε σε ειδος[1 στρ.=60 βηματα].
Προκειται για πραγματικο γεγονος,οπως αναφεραμε πραπανω και υπαρκτα προσωπα που οι συγγενεις τους και απογονοι ζουν σημερα στο ΠΕΠΛΟ.
Το ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ ειχε σαν πολιουχο την εκκλησια 'ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ' και το ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ πολιουχο ειχε την εκκλησια του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Μετα την κτιση του Μοναστηριου και την καθιερωση της πανηγυρις,της θαυματουργης εικονας του Μοναστηριου,τα δυο χωρια ειχαν κοινη πανηγυρι της 29 Αυγουστου.
Η πανηγυρις αυτη ηταν φημισμενη σε ολη την ενιαια τοτε ΘΡΑΚΗ,και διαρκουσε[10] ημερες,ερχομενοι με τα καρα τους.
Το 1922 μετα την Μικρασιατικη καταστροφη και την δημιουργια των προσφυγικων χωριων ΤΑΡΣΙΟ[Χατζιας,που ηταν οι κατοικοι απο το ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ],ΠΥΡΟΛΙΘΟΣ [Τσακιρτζη],ΤΥΧΙΟ [Μπιτικλι]. 

Οι κατοικοι του ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ μετεφεραν την εικονα και τον δισκο που γραφει το ονομα του ΝΤΕΜΠΟΛΗ,στο ΤΑΡΣΙΟ[Χατζιας] το οποιο αποτελεσε κοινοτητα μαζι με τον οικισμο ΠΥΡΟΛΙΘΟΣ[Τσακιρτζη] με συνολο κατοικων 1118.[ΤΑΡΣΙΟ 665,ΠΥΡΟΛΙΘΟΣ 453]Το δε ΤΥΧΙΟ αποτελεσε εδρα κοινοτητας μαζι με τα χωρια=ΤΑΥΡΗ,ΦΥΛΑΚΤΟ,ΘΥΜΑΡΙΑ,με συνολο κατοικων 1647[ΤΥΧΙΟ 529,ΤΑΥΡΗ 255,ΦΥΛΑΚΤΟ 551,ΘΥΜΑΡΙΑ 247].
Τα χωρια αυτα ειχαν σαν πολιουχο=το ΤΑΡΣΙΟ την Αποκεφαλιση του Αγιου Ιωαννου,οπου συνεχιστηκε να γινεται η πανηγυρις μεχρι το 1935,οποτε οι κατοικοι μεταφερθηκαν στο χωριο ΤΥΧΙΟ και συνεχιστηκε να εορταζεται εκει μεχρι σημερα.
Το ΤΥΧΙΟ 'Την κοιμηση της Θεοτοκου' και ο ΠΥΡΟΛΙΘΟΣ 'Του Αγιου Παντελεημνος'.
ΑΠΟ το 1935 σαν πολιουχος του ενιαιου ΤΥΧΙΟ[ΤΥΧΕΡΟ απο το 1953] καθιερωθηκε η εκκλησια του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ της Αποκεφαλισης διατηρωντας μεχρι σημερα την παραδοση του Μοναστηριου των χωριων ΣΟΥΛΤΑΝ ΚΙΟΙ και ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------  
-http://arvanitesthrace.blogspot.gr/2012/08/29.html
Εκκλησία Αγ.Ιωάννη Προδρόμου. Τυχερό Έβρου.…
ARVANITESTHRACE.BLOGSPOT.COM
----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
Στην παλια αυτη εκκλησια [ την ξυλινη=ηταν παλιο τζαμι, που για ενα διαστημα διδασκονταν και τα παιδια του Δημοτικου μεχρι που επεσε=εμεις τοτε ειμασταν μικροι και το θεωρουσαμε στοιχειωμενο].βαπτισθηκα το 1951[Τωρα ειναι κτισμενο το κτηριο του Α.Σ ΤΥΧΕΡΟΥ] .Η πολιουχος του ΤΥΧΕΡΟΥ τοτε ηταν τα ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ μεχρι το 1958.Τοτε απαπερατωθηκε ο Ναος Ι.Προδρομου που ηταν διακαης ποθος των κατοικων και των δυο χωριων ΣΟΥΛΤΑΝ-ΚΙΟΙ και ΙΜΠΡΙΚ ΤΕΠΕ,που το θαυματουργο Μοναστηρι ηταν ακουστο σε ολη την παλαια ενιαια ΘΡΑΚΗ.Πιο λεπτεμερη περιγραφη για το μοναστηρι του Ι.Προδρομου στο βιβλιο του χωριανου μας ΔΑΛΑΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ '΄ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΘΡΑΚΗΣ.'.Στην αρχη της προσφυγιας η πανηγυρις της 29ης Αυγουστου γινοταν στο ΤΑΡΣΙΟΝ [Χαντζιας].Μετα τις επανειλημμενες πλημμυρες το 1930 και μετα,τα δυο χωρια ΤΑΡΣΙΟΝ[Χατζιας] και ΠΥΡΟΛΙΘΟΣ[Τσακιρτζη]=Ειχαν πολιουχο ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ] ηρθαν ολοι στο χωριο ΤΥΧΙΟ οπως ονομαζοταν μεχρι το 1953 που μετανομαστηκε αργοτερα σε ΤΥΧΕΡΟ για τεχνικους λογους.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ Ι.ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 18-10-2917 ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ [Kotsios Kotskas sto F.B.]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη των στόχων του ιστολογίου . Υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται