Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ ΤΣΙ-ΤΣΙ ΣΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ

ΤΑ ΤΣΙ-ΤΣΙ ΣΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 

Στο ΤΥΧΕΡΟ ξημερωνοντας η παραμονη των Χριστουγεννων τα παιδια του χωριου κατα ομαδες γυριζαν τα λεγομενα ΤΣΙ-ΤΣΙ, Αρβανιτικο εθιμο μοναδικο στην Ελλαδα.Ο καθε νεος ειχε στα χερια του μια τσαταλα[Διχαλωτο ξυλο απο κρανια ως συνηθως] και πηγαιναν στα σπιτια φωναζοντας  







Τσι-τσι κολοντρι[Η εικοστη τεταρτη παραμονης των Χριστουγεννων]=Τσι-τσι[το χοιρινο κρεας- ψαχνό κομματάκι χοιρινό και όχι κρέας που θα ήταν σαν γαϊδουρινό πετσί:] ξυπνηστε.
απε ντεριν σε ουγκουδι=ανοιξε την πορτα γιατι ξημερωσε
μος τε μπουλ ντεριν με τσαλι=να μη σου κλεισω την πορτα με τσαλι.
Οταν η νοικοκυρα τους εβαζε μεσα εριχνε στο πατωμα ξερα καλαμποκια και τα παιδια με την τσαταλα τα ανακατευαν φωναζοντας ΚΟΣ-ΚΟΣ[για να πεσουν πιο γρηγορα και πιο πολλες κλωσσες]Τους εδωνε μετα κουλουρακια μικρα που τα περνουσαν στην διχαλα,σταφιδες,συκα και λεφτα στους κοντινους συγγενεις.Στα παλια χρονια δινουν πιο πολυ κοματια χοιρινου κρεατος που τα περνουσαν στην διχαλα.
Σε περιπτωση που ο νοικοκυρης δεν ανοιγε την πορτα,η ομαδα των παιδιων τον τιμωρουσε με τον τροπο τους,βγαζοντας απο την αυλη του,στους δρομους το καρο ,η το αλετρι,σβαρνα κ.λ.π.
Σημερα το εθιμο εχει ατονισει και διατηρειται μονο σε αυτη την μορφη της τιμωριας ανευ λογω,προξενοντας μεγαλες ζημιες στους κατοικους. 
----------------------------------------------------------------------------- 
Τα ΤΣΙ-ΤΣΙ συνδέονται με τον ερχομό των καλικάντζαρων στον επάνω κόσμο και παρομοιάζονται με πολύ μεγάλες γάτες, οι οποίες εμφανίζονται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και προκαλούν ζημιές σε όσα σπίτια δεν προσφέρουν λεφτά, όταν χτυπούν στους τοίχους τους. 

- Ανήμερα τα Χριστούγεννα χτυπούν οι καμπάνες σημαίνοντας το τέλος της κυριαρχίας αυτών των πλασμάτων, ενώ τα παιδιά του χωριού περιφέρονται με το τσατάλ, βέργα με διχάλα στο ένα άκρο της, και ένα ταψί στο οποίο συγκεντρώνουν τα κεράσματα και τραγουδούν Τσιτσί κολουντρί χάπε ντέρε σε ιγκούδιν (δηλαδή:
- Τσιτσί κολουντρί ανοίξτε την πόρτα, γιατί ξημέρωσε). Στο παρελθόν, εκείνοι που δεν άνοιγαν την πόρτα τους τιμωρούνταν παραδειγματικά με τη μεταφορά κάποιου αντικειμένου από την αυλή τους στο δρόμο ή στην πλατεία του χωριού. Σήμερα η σκανταλιά έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό καθαυτό το κέρασμα.. 

-----------------------------------------------------------------------------
ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 19-12-2016 ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ στο Φ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη των στόχων του ιστολογίου . Υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται